Martial Arts

För er som undrar vad det är för något jag egentligen tränar så kommer här en drös med info! Jag tränar hos Ludvika BTM. BTM står för Brasiliansk jiu-jitsu, T för Thaiboxning och M för MMA. Vi tränar också SW som är submission wrestling. Nedan kan du se info om allt och alla.

Brasiliansk jiu-jitsu (Bjj) härstammar från japansk jiu-jitsu och judo men har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie. Bjj är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås och strypningar oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

En kampsport för alla
Bjj brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper så som storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp. Detta gör att Bjj är en kampsport som passar alla tjejer som killar, små som stora och gamla som unga.

Den enskilt mest effektiva kampsporten
Sedan början av 90-talet har Bjj spridit sig som en löpeld över världen. Stora framgångar i tävlingar där olika kampsporter möts under begränsade regler har gett Bjj ryktet om sig att vara den mest effektiva kampsporten. Från början är Bjj utvecklat i självförsvarssyfte men idag är tävlingsformen dominerande.

Från: SBJJF




Thaiboxning (Muay Thai på thailändska) är en kampsport från Thailand där man tävlar i fullkontakt. Man använder skenben, knän, händer och armbågar i framför allt slag- och sparktekniker, men även kast (med armarna enbart) är tillåtna. Thaiboxning i Sverige är en något snällare variant där man sällan ser armbågar i tävlingar.

Thaiboxning (Muay Thai på thailändska) är en kampsport från Thailand där man tävlar i fullkontakt. Man använder skenben, knän, händer och armbågar i framför allt slag- och sparktekniker, men även kast (med armarna enbart) är tillåtna. Knockout ger omedelbar seger oavsett poängställning. Slag ger mindre poäng än sparkar. Det som ger mest poäng är knän in mot höftpartiet och gärna ovanför, i njurhöjd. I enlighet med klassiska regler får man även använda armbågar, och de enda skydd som används är suspensoar och tunna handskar. I Europa sker det dock sällan att armbågar tillåts och när så sker är det uteslutande i finalmatcherna i stora turneringar.

I Sverige arrangeras de flesta tävlingar av Svenska Thaiboxningsförbundet. De flesta matcher som arrangeras är D-klass matcher, D-klass innebär att thaiboxaren måste använda kampväst, benskydd, huvudskydd och självklart tandskydd. I Sverige används även tjockare handskar än i Thailand. Man följer boxningsstandard när det gäller tjockleken på handskarna(dvs. efter utövarens vikt). I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas ram muay (boxardans). För att förstå något av den oerhörda popularitet och betydelse thaiboxningen har i sitt hemland, bör man känna till litet om Thailands historia, där boxare (kungar och andra) spelat framträdande roller.

Muay thai, som thaiboxning heter på thai, är som thailändarna själva betonar en mycket gammal kampteknik som utvecklats av och för ett fattigt folk. Detta p.g.a. avsaknaden på bra vapen och för att kunna försvara sig mot fiender med bättre vapen. Sannolikt fanns någon slags kampteknik redan mycket tidigt som senare utvecklades till den speciella thaiboxningen. När nybyggarna uppförde bosättningar och utvidgade sitt territorium behövde de soldater. Dessa lärde sig sannolikt någon form av kampteknik och bruket av olika typer av traditionella vapen såsom svärd, pilbågar och lansar. Behovet av boxningslärare (khru muay) växte och de utvecklade undan för undan de taktiska principerna. Som självförsvar fick muay thai stor spridning bland befolkningen och för de yngre männen var tidig träning meriterande för deras möjlighet att bli soldater.

 

Från: Fighter Mazgine - Thai


MMA är en mångsidig kampsport där man blandat tekniker ifrån boxning, thaiboxning, BJJ och brottning. I MMA tränar man olika moment ifrån stående med sparkar, slag och knän till nedtagningar och markfight med lås. Träningen är fysiskt krävande, detta är något som man tränar upp successivt.

MMA eller mixed martial arts är ett modernt uttryck för att blanda olika existerande kampsportsstilar. Man kan nog utgå ifrån att de allra flesta kampformer/-sporter har uppstått på detta sätt, men med MMA brukar menas moderna mer eller mindre brottningsbaserade stilar som ofta är tävlingsinriktade med fokus på fullkontakt.

Den allra tidigaste formen av MMA är pankration som var olympisk sport under antikens Grekland. Dåtidens MMA var med några få undantag helt regelfritt, förutom att man inte fick använda något vapen. Pankration blev senare förbjuden när Grekland blev kristet, eftersom det var så brutalt. MMA dök upp igen först på 1900-talet i Brasilien. Det kallades då för vale tudo vilket betyder ungefär: "allt är tillåtet", "anything goes". MMA kom till USA år 1993 i form av Ultimate Fighting Championship (UFC). Det var Rorion Gracie, en medlem av den legendariska kampsportsfamiljen Gracie, som startade organisationen. Familjen Gracie som skapat kampsporten Gracie Jiu-Jitsu, eller Brasiliansk Jiu-Jitsu som den också kallas, ville bevisa att deras stil var den bästa. De hade tidigare haft stor framgång i den brasilianska vale tudon. UFC var en åttamannaturnering där kampsportsutövare från flera olika stilar skulle slåss nästan helt utan regler. Det enda förbjudna var att peta i ögonen och att bitas, allt annat var tillåtet. UFC visades på amerikansk Pay-Per-View. Royce Gracie som representerade familjen Gracie och deras kampstil vann tre av de fyra första UFC. Royce bevisade att man kunde vinna mot styrka med teknik, eftersom han till största delen mötte större motståndare.

Under de senaste åren har MMA blivit mer av en sport, fler attacker har förbjudits som kan skada utövarna farligt, såsom slag mot bakhuvudet och attacker mot skrevet. Utövarna måste idag bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har infört ronder och poängdomare som ger poäng så att man kan utse en vinnare även om tiden går ut. Utövarna måste genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna. I dagligt språkbruk avses med MMA främst blandningar där fullkontaktskampsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu och/eller judo, boxning och thaiboxning, etc. ingår. MMA är inte en kampstil, utan snarare beskrivningen på vad en utövare tränar för att ha så stor chans som möjligt i den typ av fullkontaktstävlingar som ibland kallas NHB. De två mest välkända organisationerna som organiserar tävlingar i MMA är Ultimate Fighting Championship och PRIDE Fighting Championship. Den nyaste organisationen att etablera sig är Affliction.

Från: Fighter Magazine MMA




Submission wrestling (även kallat för Grappling och No-Gi Jiu Jitsu) är en modern, hybridkampsport med kast från Judon, nertagningar från brottningen, svep och chokes från Brazilian Jiu Jitsu, lås från Shooto och Shootfighting m.fl. Förenklat går sporten ut på att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Grepp, kast, chokes och lås är tillåtna. Vinner gör man på submission (avslut) eller poäng.

Submission Wrestling utövas över hela världen och det finns tävlingar för alla nivåer. Federation of Associated Wrestling Styles (FILA) anordnar Grappling VM årligen. FILA är den största organisation med bl.a. OS grenar.

Syftet med Svenska Submission Wrestling Förbundet (SSWF) är att samla svenska klubbar som utövar SW, samt att ansvarsfullt och med de högsta idrottsliga ideal administrera SW-regelverken och arrangera nationella och internationella SW-tävlingar. Förbundet ska även aktivt verka för att vara en del av den etablerade svenska idrottsrörelsen och bidra till den på ett positivt sätt. I sin verksamhet skall förbundet aktivt verka för jämställdhet, tolerans och integration då dessa berikar och utvecklar både förbundet och samhället i stort. Förbundet arbetar för att upprätthålla både de västerländska och österländska idrottsliga ideal som utvecklats inom kampsporterna. Dessa tar sig primärt uttryck i känslan för fair play samt visandet av respekt och ödmjukhet. Förbundet har en öppen och demokratisk organisation och är politiskt och religiöst obunden.

Svenska Submission Wrestling Förbundet (SSWF) bildades 2007. Redan 1999 gjordes ett försök att organisera sporten och klubbarna runt om i landet men tiden verkade inte vara mogen då och försöket till en SW organisation lades ner. SW i Sverige har hela tiden varit väldigt team-relaterad. Klubbarna gått ihop i olika team för att kunna träna och utvecklas tillsammans för att sedan på tävlingarna bli mer konkurrenskraftiga. Vissa team tillhör också internationella team från bl.a. USA och Brasilien. 2007 tog Tony Larsson initiativet och började ringa runt till ett stort antal klubbar runt om i Sverige. Företrädare från olika team diskuterade och slutligen skapades förbundet med en styrelse som ganska väl speglade de olika teamen i Sverige. Sedan SSWF bildades har det gått snabbt framåt inom SW i Sverige. Sporten blev godkänd av Svenska Budo & kampsortsförbundet, Riksidrottsförbundet sanktionerade SM titlar och aldrig förr har kansliet på SB&K blivit så överösta med ansökningar från klubbar som ville ansluta sig. Idag finns det ett väl fungerande förbund med återkommande SM och ett landslag som varit mycket framgångsrikt!

Från: SW förbundet

Kommentarer









Kom ihåg mig?

Trackback

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus